15 March, 2012

холодильник в идеальном состоянии rules for a perfect fridge

1. Подстраивайте температуру под разные условия

В среднем она должна быть между 1 и 4 oC. Снижайте температуру, когда в холодильнике много продуктов или в помещении жарко. И повышайте, когда содержимого мало, чтобы сэкономить электроэнергию. Температуру в морозильной камере держите стабильной (?18 oC). Если ваш холодильник предусматривает разморозку, проводите её раз в год.

2. Регулярно убирайтесь

Устраняйте все подтёки сразу же. Протирайте ручки холодильника раз в день, а дверцу - каждую неделю. Раз в несколько дней перебирайте продукты на всех полках. Старайтесь как можно быстрее использовать те, у которых скоро истечёт срок годности. Раз в три месяца очищайте холодильник изнутри. Для этого сначала выньте все полки и ящики и вымойте их горячей водой. Не используйте хлорку и подобные чистящие средства, лучше возьмите обычное мыло или гель для мытья посуды. Затем вымойте стенки холодильника. Если есть застарелые пятна, воспользуйтесь зубной щёткой и густой смесью соды с водой. После влажной уборки вытрите всё насухо. Раз в год проводите генеральную уборку. Выньте штекер холодильника из розетки, отодвиньте его и уберите скопившийся под ним мусор. Вытрите пыль на задней стенке. Если можете, снимите защитную решётку и протрите от пыли вентилятор и конденсатор. После такой чистки система охлаждения будет работать эффективнее.

3. Знайте, что нужно хранить в холодильнике, а что - нет

Не стоит хранить в холодильнике:
  • Большинство фруктов и некоторые овощи, особенно те, которые ещё недозрели. Храните их при комнатной температуре вдали от солнечных лучей. Это распространяется на помидоры и огурцы, картофель, морковь, лук и чеснок, тыкву, свёклу и другие корнеплоды, в том числе имбирь.
  • Открытые жестяные банки, в первую очередь с фруктами и помидорами. Если они долго стоят в такой таре, у них появляется металлический привкус. Поэтому содержимое лучше переложить в стеклянную или пластиковую посуду.
  • Горячую еду. Подождите, пока она полностью остынет, чтобы не перегружать компрессор холодильника.
  • Продукты с истёкшим сроком годности. Ничего страшного, если прошёл один день после указанного срока, но если продукт стоит уже неделю, не рискуйте своим здоровьем.
  • Открытые банки варенья, горчицу, сиропы. Их достаточно убрать в шкаф, куда не попадают солнечные лучи. Но на всякий случай проверьте инструкции на упаковке.
Нужно хранить в холодильнике:
  • Ягоды и спелые фрукты.
  • Овощи (за исключением тех, что перечислены выше).
  • Молочные продукты и яйца.
  • Мясо и рыбу.
  • Все открытые продукты, на упаковке которых указано, что их нужно хранить при низких температурах. В том числе открытые бутылки вина.
  • Остатки готовых блюд (как только они остыли), салаты, закуски.
  • Большие банки арахисового масла, если вы не собираетесь быстро его использовать. В холоде оно не расслоится.
4. Распределите продукты по полкам
  1. Верхняя полка - всё, что не нужно готовить: колбаса, соусы, салаты, закуски, остатки блюд, а также консервы из жестяных банок, которые вы переложили в другую посуду.
  2. Средняя полка - молочные продукты и яйца. Дверца холодильника - неподходящее место для них: она чаще оказывается под воздействием тёплого воздуха, а это сокращает срок хранения продуктов.
  3. Нижняя полка - мясо и рыба.
  4. Отсеки для овощей - естественно, фрукты и овощи, только держите их отдельно друг от друга. Некоторые фрукты (яблоки, груши, бананы) выделяют газ этилен, от которого лежащие рядом овощи могут быстрее испортиться. В это же отделение убирайте листовую зелень, предварительно вымыв и обсушив её бумажным полотенцем. А вот травы (кроме базилика) лучше поставить в банку с водой и держать подальше от холодной задней стенки.
  5. Дверца - соки, заправки и остальные продукты с самым длительным сроком годности.
5. Организуйте хранение

Чтобы максимально использовать пространство холодильника, ставьте контейнеры с продуктами один на другой. Высокие помещайте назад, а низкие - вперёд, чтобы всё было на виду. Наклеивайте ярлычки с датой, когда вы приготовили блюдо или открыли упаковку.

6. Избавьтесь от неприятных запахов

Убирайте сильно пахнущие продукты в контейнеры с плотной крышкой. На всякий случай держите на нижней полке тарелку с содой, она будет впитывать все запахи. Меняйте её через каждые три месяца. Не выбрасывайте использованную соду, ей можно почистить раковину или ванну. О других способах устранить запахи в холодильнике с помощью подручных средств Лайфхакер рассказывал в отдельной статье.

7. Если делите холодильник с кем-то, введите правила пользования

Расставляйте продукты симметрично. Например, если вы пользуетесь холодильником вдвоём, разделите его посередине и занимайте каждый свою сторону. Одну зону можно оставить общей - допустим, дверцу. Особые продукты можете завернуть в непрозрачный пакет, чтобы стало очевидно, что это не для общего использования.



10 rules for a perfect fridge - from egg storage to deep cleaning

From a purely technical perspective, uncluttering your fridge has undeniable benefits: it ensures the air can circulate freely, meaning the temperature stays steady and the appliance lasts longer. And it allows you to stay on top of your provisions: you’re more likely to use them up in a timely manner and not buy more of what you’ve already got. Clean, tidy, pretty fridge is absurdly calming.

1) What is the optimal temperature? Between 1 and 4oC: you want your food to be kept at 5oC or lower. Go for colder when your fridge is full or you’ve just packed it with a big shop on a hot day; to save on energy, a little warmer when it is cold and your fridge is looking a little bare. (NB: Defrost your freezer when ice is more than 5mm thick – about once a year – but don’t allow any in your fridge as it prevents air circulation and messes with the appliance’s inner thermostat.)


2) How often should you clean it, and with what? Clear up spillages immediately. Wipe down the handles daily and, once a week, the door outside. Check shelves and containers for anything lacklustre or out of date – and bin. Once every three months, empty the whole thing, take out all removable parts (shelves, drawers, racks) and wash with hot water and a little washing-up liquid (never bleach or any non-foodsafe chemical cleaners). Don’t keep open tins of food in the fridge – decant the contents.


3) And if you need to deep clean?  Use a toothbrush and a thick paste of bicarb mixed with water to get rid of stubborn stains. At this stage unplugging your empty, clean fridge and hoovering - hoovering! - underneath and behind it, as well as removing any vented covers to reach dust-coated fans and coils. The reason (the dust makes the fridge work harder) might be sound, but that remains a level of domestic proficiency with which I am decidedly unfamiliar.


4) What should not be in there?  Most fruit (including tomatoes and cucumbers) should be kept at room temperature and out of the sun – especially any that need to ripen; farm eggs you’ve bought at room temperature; and a lot of veg (potatoes, carrots, onions, garlic, winter squashes, beets, and other roots, including ginger). Don’t store opened tin cans – the tin from the can can transfer more quickly to the can’s contents. Only cans that come with resealable lids are fine to keep in the fridge. Decant leftovers (see below). Don’t refrigerate hot food: wait for it to cool completely, to avoid contamination and messing up your fridge temperature. Products past their “use-by” date or not finished within the “once opened” timeframe belong in the bin. Finally, bread: refrigeration ruins bread; read it, or if life’s too short, just trust me.


5) And what should?  Ripened fruit, citrus, all berries, milk, yoghurt, meat, fish, any opened product that specifies refrigerating once opened. Eggs need consistent temperatures, so if you’ve bought them refrigerated, keep them that way. All veg apart from those above. Leftovers (as soon as they have cooled), and any fresh, ready-to-eat, deli-style products. Large tubs of nut butters that you won’t use up quickly – the cold should keep them from separating. Open pickles and jams can be kept in a cool dark cupboard, as can mustard, syrup, but read the instructions on the jar. Opened wine – even red – should go in the fridge.


6) What goes where?  Top shelf: anything that doesn’t need cooking (sliced meats, dips, leftovers, deli dishes, tortilla wraps etc), as well as the contents of any unfinished tin can, decanted into a clean, lidded container. Middle shelf: all dairy and eggs – despite the milk bottle-specific door racks, and door egg-holders, doors are not the right place for either. Bottom shelf: meat and fish. Veg drawers: fruit, veg, leaves, herbs. Lettuce and other greens (washed, thoroughly dried, wrapped in paper towel) go in a spinner, their own container or a veg drawer all to themselves. Store all soft fresh herbs (except basil) like a bouquet, washed and in a glass jar with a little water, well away from the icy back of the fridge. Door racks: juices, condiments, spreads etc – things with the longest shelf-life.


7) Store together or always separate?  The rule of thumb is to store like with like: meat with meat and fish with fish; veg and fruit in separate veg drawers (mixing the two often results in the ethylene the fruit produces spoiling the veg); herbs and green leaves away from the icy-cold back of the fridge (to which they’ll inevitably stick, thereby making a mess of both your fridge and your salad plans.) Keep an open box of bicarbonate in the bottom to deal with odours.


8) Tips for shelf organisation.  Adjust your shelves, and stack wisely: use flat long containers (juice carton-length) to make use of the full depth of your fridge; use lidded containers that can stack in order of height; put tall things behind short ones (so nothing is hidden); and position duplicates (bottles of beer, say) one directly behind the other. Glass is best for visibility, hygiene and sustainability: get containers with lids that shut tight. Label anything opened or decanted with the date of purchase: washi tape is undeniably good-looking, but any plain tape you can write on works too.


9) Tips for dealing with odours.  A well-sealed glass container is best. Also, keep an open box of bicarb on the bottom shelf – or sprinkle some at the bottom of your veg drawer and cover it with paper towel. (Of course, when you replace the bicarb every three months, don’t bake with it. Use it instead to scrub your bathtub, or empty it down the loo with some malt vinegar for a good clean.)


10) Tips for dealing with fridgemates.  Talk before you stack. Recommend keeping shared fridges as symmetrical as the hardware allows, so if there are two of you, divvy the lot down the middle, and make sure you both know what is communal (the door?). Abide by the above rules for your own stuff and put anything special in an opaque bag to make it obviously not for common consumption.